İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey...
Bilinen En Son Adrese Tebliğ - Baskı Önizleme

+- İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey... (https://www.myicra.com/forum)
+-- Forum: Emsal Kararlar ve İçtihatlar (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Forum: Yargıtay İçtihatları (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Konu Başlığı: Bilinen En Son Adrese Tebliğ (/showthread.php?tid=171)



Bilinen En Son Adrese Tebliğ - DuraN - 06-01-2020

Yargıtay 12.Hukuk Dairesi

Esas :2011/21272
Karar:2012/5333
Tarih:28.02.2012

YARGITAY İLAMI

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde, tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

7201 sayılı Tebligat Kanununun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1 inci fıkrasına göre tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılan 6099 sayılı yasanın 3 üncü maddesiyle eklenen aynı maddenin 2 nci fıkrasına göre ise bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlatılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.

Yine 7201 saydı Tebligat Kanununun tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina başlıklı 21 inci maddesine 6099 sayılı yasanın 5 inci maddesiyle eklenen 2 nci Fıkrasında; "Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten; sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıtta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır" hükmü YER ALMAKTADIR.

Somut olayda alacaklı tarafından kredi sözleşmesine dayalı olarak genel haciz yoluyla ilamsız icra takibine başlandığı, örnek 7 numaralı ödeme emrinin borçlunun takip dayanağı kredi sözleşmesindeki adresine tebliğe çıkarıldığı, borçlunun belirtilen adresten taşınmış olması sebebi iade edildiği, alacaklının talebiyle üzerine borçlunun UYAP sisteminden tespit edilen adresine çıkarılan tebligatın da adreste tanınmaması sebebiyle iade EDİLDİĞİ ANLAŞILMIŞTIR.

Bu durumda icra takip dosyasında bilinen adresin tebligata elverişli olmadığı ve tebligat YAPILAMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR. Bilinen en son adresini tebliğ işleminin yapılacağı icra takip dosyası kapsamına göre belirlenmesi gerekip,; İcra Müdürlüğünce UYAP vs. gibi adres, araştırması yapılarak belirlenecek adreslerin bilinen en son adres olarak kabulü MÜMKÜN DEĞİLDİR. Bu nedenle artık 7201 sayılı Tebligat Kanununun 10/2 nci maddesi uyarınca borçlunun adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilerek bu adrese tebligat, yapılmasının KOŞULLARI OLUŞMUŞTUR.

O halde icra müdürlüğünce, alacaklının, borçlunun adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/2 ve 21/2 nci maddeleri gereğince tebligat yapılması yönündeki talebinin, borçlunun ÜYAP sisteminde yeri alan tüm adreslerine tebligat çıkarılması gerektiği nedeniyle reddedilmesi yasaya aykırı olduğundan, mahkemece şikayetin kabulü yerine yazılı gerekçeyle reddine karar VERİLMESİ İSABETSİZDİR.

SONUÇ: Alacaklının temyiz itirazlarının kabulüyle mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK' nün 428 inci maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 28.02.2012 tarihinde OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.