İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey...
İtirazın iptali- Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip- - Baskı Önizleme

+- İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey... (https://www.myicra.com/forum)
+-- Forum: Emsal Kararlar ve İçtihatlar (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Forum: Yargıtay İçtihatları (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Konu Başlığı: İtirazın iptali- Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip- (/showthread.php?tid=255)



İtirazın iptali- Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip- - DuraN - 06-01-2020

Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takip yolu bırakılıp başka bir takip yolu seçilemeyeceği- İtirazın iptali davası açma koşullarından biri de usulüne uygun yapılmış bir icra takibinin yapılması  olup, yetkili icra dairesince gönderilen ödeme emri usulsüz olduğundan, usulüne uygun yapılmış bir icra takibi ve takibe itirazdan bahsedilemeyeceği ve bu durumda, mahkemece itirazın iptali davası açma yasal koşulu oluşmadığından davanın reddi gerektiği-


Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- KARAR -
Davacı vekili, davacı banka ile davalı arasında imzalanan genel kredi ve teminat sözleşmesine istinaden davalıya kredi kullandırıldığını, borcun zamanında ödenmemesi üzerine davalı aleyhine başlatılan takibe, davalının itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece yapılan yargılama, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davanın kısmen kabulüne, davalının Yahyalı İcra Müdürlüğü’nün 2013/664 E. sayılı dosyasına yapmış olduğu itirazın kısmen iptali ile takibin 25.466,92.-TL asıl alacak, 516,54.-TL temerrüt faizi, 25,83.-TL BSMV, olmak üzere toplam 25.979,28.-TL üzerinden devamına, fazlaya ilişkin talebin reddine, ve davalı aleyhine icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı İstanbul Anadolu 18. İcra Müdürlüğü’nün 2013/8844 E. sayılı dosyasında örnek 1 nolu takip talebi ile menkul rehninin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız takibe geçmiştir. Borçlunun yetki itirazı üzerine alacaklı tarafından yetki itirazı kabul edilerek, dosya yetkili Yahyalı İcra Müdürlüğü’ne gönderilmiş, icra müdürlüğünce borçluya örnek no:7 ilamsız takipte ödeme emri gönderilmiş, bu ödeme emrine itiraz üzerine söz konusu dava açılmıştır. İ.İ.K.’nun 43. maddesi uyarınca iflasa tabi şahıslar hakkında yapılacak takiplerde iflas yoluyla takip ve haciz yoluyla takiplerden birini seçen alacaklı bir defaya mahsus olmak üzere takip yolunu değiştirebilir. Oysa davacı alacaklının talebi İ.İ.K.’nun 42. maddesi uyarınca rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip olup, bu takip yolu bırakılıp başka bir takip yolu seçilemez. İtirazın iptali davaları icra takibine sıkı sıkıya bağlı dava türlerinden olup, itirazın iptali davası açma koşullarından biri de usulüne uygun yapılmış bir icra takibinin yapılmasıdır. Somut olayda Yahyalı İcra Dairesi’nce gönderilen ödeme emri usulsüz olduğundan usulüne uygun yapılmış bir icra takibi ve takibe itirazdan bahsedilemeyeceğinden mahkemece itirazın iptali davası açma yasal koşulu oluşmadığından davanın reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde davacıya iadesine, 24/05/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
19. HD. 24.05.2018 T. E: 2016/18382, K: 2979