İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey...
İlama konu taşınmazın aynı taraflar arasında yeni kira sözleşmesi düzenlenmesi - Baskı Önizleme

+- İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey... (https://www.myicra.com/forum)
+-- Forum: Emsal Kararlar ve İçtihatlar (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Forum: Yargıtay İçtihatları (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Konu Başlığı: İlama konu taşınmazın aynı taraflar arasında yeni kira sözleşmesi düzenlenmesi (/showthread.php?tid=619)



İlama konu taşınmazın aynı taraflar arasında yeni kira sözleşmesi düzenlenmesi - DuraN - 25-02-2020

İlama konu taşınmazın aynı taraflar arasında yeni kira sözleşmesi düzenlenerek ilamın infazından sonra tekrar kiralanması halinde alacaklının tekrar ilamın infazını isteyebileceği-

Borçlular hakkında örnek 4-5 nolu icra emri ile yapılan ilamlı takibe konu dayanak ilamda davalı-borçluların malik ve kiracı oldukları ve iki ayrı bağımsız bölümün mesken haline dönüştürülmesine, dönüştürülmediği takdirde kiracı Yasemin Çaycı'nın tahliyesine karar verilmiş, mesken haline dönüştürülmeyen bağımsız bölümlerin tahliyesi için verilen 10 günlük süreden sonra kiracı Yasemin Çaycı taşınmazı 31.01.2011 tarihinde tahliye etmiş, 27.03.2011 tarihinde aynı taraflarca yine hukuk bürosu olarak kiraya verilmiş, borçlu taşınmaz maliki Adnan Güneş vekilinin başvurusu ile icra müdürlüğünce verilen tahliye isteminin yerine getirilmeyeceğine ilişkin kararın iptali talebi mahkemece, dayanak ilamın infaz edildiği gerekçesi ile reddedilmiştir.

İİK.'nun 26. maddesine göre bir taşınmaz veya bir geminin tahliye ve teslimine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memurunun 24. maddede yazılı şekilde bir icra emri tebliği suretiyle borçluya yedi gün içinde hükmolunan şeyin teslimini emreder. Borçlu taşınmazı veya gemiyi işgal etmekte iken bu emri tutmazsa, ilamın hükmü zorla icra olunur. Alacaklıya teslim olunan taşınmaza veya gemiye haklı bir sebep olmaksızın tekrar giren borçlu ayrıca hükme hacet kalmadan zorla çıkarılır.

Somut olayda, taşınmaz tahliye edildikten sonra aynı taraflar arasında yeni bir kira sözleşmesi düzenlenerek yine hukuk bürosu olarak kiralandığı anlaşılmıştır. İlamın infazından sonra taşınmazı borçluların sonradan tekrar kiralamaları halinde alacaklının yeniden ilamın infazını istemesini engellemez. O halde mahkemece, şikayetin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir.

SONUÇ  : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA…

12. HD. 10/04/2012 T. E: 2011/26471 K: 2012/11852

«Borçluların taşınmazlara el atmalarının önlenmesine ve teslimine» ilişkin ilamın infazdan sonra taşınmaza borçluların tekrar müdahele etmelerinin, alacaklının ilamın yeniden infazını istemesini engellemeyeceği–
Takibe dayanak yapılan ilam «borçluların taşınmazlara müdahalelerin menine ve teslime» ilişkindir. İlamın daha önce infaz edilmesi, taşınmaza borçluların sonradan tekrar müdahale etmeleri halinde, alacaklının yeniden ilamın infazını istemesini engellemez. Ayrıca dertest olan bir davanın varlığı ileri sürülerek, ilamın infazının yapılmayacağı itirazı da dinlenemez. Mercice uzman bilirkişi aracılığıyla, mahallinde keşif yapılarak, icra müdürlüğünce yapılan infazın yerinde olup olmadığı belirlendikten sonra oluşacak sonuca göre bir karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile istemin kabulüne karar verilmesi doğru değildir.

12. HD. 1.2.2000 T. E: 794, K: 1289