İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey...
(KOSGEB) tarafından yapılan ödemelerin haczedilebileceği - Baskı Önizleme

+- İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey... (https://www.myicra.com/forum)
+-- Forum: Emsal Kararlar ve İçtihatlar (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Forum: Yargıtay İçtihatları (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Konu Başlığı: (KOSGEB) tarafından yapılan ödemelerin haczedilebileceği (/showthread.php?tid=724)



(KOSGEB) tarafından yapılan ödemelerin haczedilebileceği - DuraN - 18-04-2020

Kural olarak borçlunun her türlü mal ve haklarının haczedilebileceği, haczedilmezlik için İİK’nda veya özel kanunu’nda açık hüküm bulunması gerektiği; Küçük ve Orta Ölçekli İşletme, Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yapılan ödemelerin haczedilebileceği-

Borçlu Züleyha Turan'ın Ziraat Bankası Erzincan Şubesindeki hesabında bulunan Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yatırılan paralar üzerine haciz konulması üzerine, adı geçenin anılan ödemelerin haczedilemeyeceğini ileri sürerek, haczin kaldırılması istemi. ile icra mahkemesine başvurduğu görülmüştür.

Kural olarak, borçlunun her türlü mal ve hakkı haczedilebilir. Haczedilmezlik için İcra ve İflas Kanununda veya özel kanununda açık hüküm bulunması zorunludur. KOSGEB tarafından yapılan ödemelerin haczedilemeyeceği yönünde İcra ve İflas Kanununda, 3624 sayılı Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kanunu'nda ve her hangi bir özel kanunda düzenleme mevcut değildir. Diğer taraftan, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun "Haczi Caiz Olmayan Mallar ve Haklar" başlıklı 82. maddesinde de, KOSGEB tarafından yapılan ödemelerin bu madde kapsamında ele alınmasını olanaklı kılan bir düzenleme yer almadığı gibi, devlet eliyle ödenmesine karşın tamamen girişimcinin uhdesine geçen bu ödemenin maddenin birinci bendi anlamında devlet malı niteliğinde kabulü de mümkün değildir(Hukuk Genel Kurulu'nun 09.04.2008 tarih, 2008/12-310 esas, 2008/301 karar sayılı ve 17.09.2008 tarih, 2008/12-527 esas, 2008/516 karar sayılı kararları). Açıklanan bu nedenlerle girişimcilere KOSGEB tarafından yapılan ödemelerin haczinin mümkün olduğu sonucuna varılmıştır.

O halde, mahkemece, borçlunun haczedilmezlik şikayetinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.  

SONUÇ:Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA)...

12. HD. 20.12.2011 T. E:12273, K:29963