*  Arabuluculuk Anlaşma Belgesi
0
Yorum
619
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
05-01-2020, Saat: 22:21
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü
Arabuluculuk Daire Başkanlığı


Sayı : 59155416-045.01[19] -E.760/23580 02/10/2019
Konu : Arabuluculuk Anlaşma Belgeleri


                                                        DAĞITIM YERLERİNE           
           
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununda düzenlenen arabuluculuk anlaşma belgesinin mahiyetine ilişkin olarak uygulamada bazı aksaklıkların yaşandığı, Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22.6.2012 tarihli ve 28331 sayılı Resmi Gazetede; Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği ise 26.1.2013 tarihli ve 28540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmasını dava şartı haline getiren 12.10.2017 tarihli ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümleri 01.01.2018 tarihinde uygulanmaya başlamıştır.
7036 sayılı Kanunun arabuluculuk ile ilgili yaptığı değişiklikler nedeniyle 26.1.2013 tarihli ve 28540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 22.6.2013 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği mülga edilerek, yeni yönetmelik aynı isimle 02.06.2018 tarihli ve 30439 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
09.12.2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanunun 20 nci maddesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanuna eklenen 5/A maddesiyle, ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline getirilmiştir.
Arabuluculuğun yargılamaya göre birçok avantajı bulunmaktadır. Uzun yargılama sürelerinin aksine, arabuluculukta uyuşmazlıklar birkaç günde çözülebilmektedir. Taraflar kendi kararlarını kendileri verdikleri için edimlerini defaten yerine getirmektedirler ve bu suretle yeni uyuşmazlıklar ortaya çıkmamaktadır. Arabuluculuk ekonomik bir sistemdir,yargılama harç ve giderleri, bilirkişi ücreti, keşif masrafları gibi birçok harcama kaleminden tasarruf sağlamaktadır. Arabuluculuk ile mahkemelerin iş yükünün azalmasının yanı sıra bu durum dava görülme sürelerini de etkilemekte ve daha etkili kararların ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadır.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18inci maddesinde;
"(1) Arabuluculuk faaliyeti sonunda varılan anlaşmanın kapsamı taraflarca belirlenir; anlaşma belgesi düzenlenmesi hâlinde bu belge taraflar ve arabulucu tarafından imzalanır.
(2) Taraflar arabuluculuk faaliyeti sonunda bir anlaşmaya varırlarsa, bu anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesini talep edebilirler. Dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuşsa, anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, asıl uyuşmazlık hakkındaki görev ve yetki kurallarına göre belirlenecek olan mahkemeden talep edilebilir. Davanın görülmesi sırasında arabuluculuğa başvurulması durumunda ise anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilâm niteliğinde belge sayılır.
(3) İcra edilebilirlik şerhinin verilmesi, çekişmesiz yargı işidir ve buna ilişkin inceleme dosya üzerinden de yapılabilir. Ancak arabuluculuğa elverişli olan aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda inceleme duruşmalı olarak yapılır. Bu incelemenin kapsamı anlaşmanın içeriğinin arabuluculuğa ve cebri icraya elverişli olup olmadığı hususlarıyla sınırlıdır. Anlaşma belgesine icra edilebilirlik şerhi verilmesi için mahkemeye yapılacak olan başvuru ile bunun üzerine verilecek kararlara karşı ilgili tarafından istinaf yoluna gidilmesi hâlinde, maktu harç alınır. Taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir resmî işlemde kullanmak isterlerse, damga vergisi de maktu olarak alınır.
(4) Taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilâm niteliğinde belge sayılır.
(5) Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.”
Hükümlerine yer verilmiştir.
Bu itibarla, ilâm niteliğinde belgeler ile ilâmlar icra kabiliyetleri bakımından aynı hukuki rejime tâbi tutulmuş olup gerek mahkemece şerh verilerek gerekse taraflar ve avukatlarınca birlikte imzalanarak ilâm niteliğinde belge hâline gelen arabuluculuk anlaşma belgelerinin taraflardan biri tarafından ilgili icra dosyasına sunulması durumunda, ayrıca taraf iradelerinin icra dairesi huzurunda  örtüşmesi aranmaksızın icra dairelerince işlem görmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini, keyfiyetin yargı çevrenizdeki icra dairelerine duyurulmasını rica ederim.
Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır


Anahtar Kelimeler

Arabuluculuk Anlaşma Belgesi, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi icra, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi hukuk, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi haciz, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi satış, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi Kıymet takdiri, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi Hakkında, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi nedir, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi myicra, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi icra takibi, Arabuluculuk Anlaşma Belgesi araç haczi


Hızlı Menü: