*  Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü
0
Yorum
693
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
17
(Mesajlar)
16
(Konular)
08-10-2015
(Kayıt Tarihi)
Belirtilmemiş
(Meslek)
Belirtilmemiş
(Görev Yeri)
(Haberci)
0
(Rep Puanı)
#1
06-01-2020, Saat: 08:48
Takibin asıl borçlu yönünden kesinleşmesinden önceki zamanda icra kefaleti verilmesi mümkündür. Ancak takip borçluları yönünden takip kesinleşmeden icra kefiline icra emri gönderilemez.

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Dilek Kökçek tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Alacaklı vekili tarafından 4 adet bonoya dayalı olarak, takip borçluları Cihan İldeniz ve Fatih İldeniz aleyhine, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan takipte, şikayetçi Mustafa Ersan’ın icra mahkemesine başvurusunda; Bolu 1. İcra Müdürlüğü'nün 2015/3658 esas sayılı dosyası ile asıl borçlulardan Cihan İldeniz aleyhine alınan ihtiyati haciz kararına dayanılarak 02.07.2015 tarihinde borçlunun adresinde yapılan haciz sırasında icra kefili olduğunu, 06.07.2015 tarihinde ödeme emrinin tebliğinden sonra 26.08.2015 tarihinde kendisine icra emri gönderildiğini, asıl borçlu hakkında takip kesinleşmeden icra kefaletinin verildiğini ve bu kefaletin el yazısı ile yapılmadığından TBK'nun 581 ve devamı madde hükümlerine göre geçersiz olduğunu, ayrıca icra kefaleti sırasında verilen maaş haczine muvafakatin de geçersiz olduğunu ileri sürerek icra kefaletinin iptaline ve maaşı üzerine konulan haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep ettiği, mahkemece; şikayetin kabulü ile kefalet sözleşmesinin iptaline ve şikayetçinin maaşı üzerine konulan haczin kaldırılmasına karar verildiği görülmektedir.
İİK'nun 38. maddesi gereğince icra dairesindeki kefaletler, ilamların icrası hakkındaki hükümlere tâbi olup, buna ilişkin başvurular, ilama aykırılık iddiası niteliğindedir. Dolayısıyla bu konudaki şikayet, İİK'nun 16/2. maddesi uyarınca süresizdir. Üçüncü kişinin, icra dairesi önünde, takip borçlusunun borcuna kısmen veya tamamen kefil olması, diğer bir ifade ile borcun ödenmesini kısmen veya tamamen üstlenmesi halinde icra kefaleti doğar. İcra kefaletleri, müteselsil kefalet hükmünde olup, icra kefaletinin şekli hakkında İcra ve İflas Kanunu'nda özel bir düzenleme bulunmadığından, kefalet tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 583 ve 584. maddeleri hükümlerinin göz önünde bulundurulması gerekir. İİK.'nun 38. maddesi uyarınca ilam hükmünde olan icra kefaletinin ilamlı icra takibine konu edilebilmesi ve icra kefiline icra emri tebliğ edilebilmesi için, icra kefaletinin Türk Borçlar Kanunu'nda öngörülen şekil şartlarına uygun olarak yapılmış olması gerekir.
Nitekim, söz konusu Kanun'un 583. maddesinin birinci fıkrasında; ''Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük  altına  girdiğini  kefalet  sözleşmesinde  kendi  el  yazısıyla  belirtmesi  şarttır''
ESAS NO : 2016/498
KARAR NO : 2016/12863

hükmüne yer verilmiştir. Anılan Kanun'da belirtilen bu şartlara uygun olarak takibin asıl borçlu yönünden kesinleşmesinden önceki zamanda icra kefaleti verilmesi mümkündür. Ancak takip borçluları yönünden takip kesinleşmeden icra kefiline icra emri gönderilemez.
Somut olayda takip asıl borçlu yönünden kesinleştikten sonra icra kefiline icra emri gönderilmiş ise de icra kefilinin el yazısı ile icra kefaleti verilmediği anlaşıldığından bu eksiklik nedeniyle geçersiz olduğunun kabulü gerekir. Ancak icra kefaletinin geçersizliği ve iptaline karar verilmesi icra mahkemesinin görev alanı dışında olup icra kefiline çıkarılan icra emrinin ve buna bağlı olarak icra kefiline ait mallara konulan haczin iptaline karar vermekle yetinilmesi gerekirken icra kefaletinin iptaline karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ  : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,  02.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Yargıtay 12.Hukuk Dairesi ESAS NO : 2016/498  KARAR NO : 2016/12863
Konuyu Yazdır



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
 Kira Sözleşmesinde Kefaletin Geçerliliği DuraN 0 570 21-04-2020, Saat: 23:55
Son Yorum: DuraN
 İLAMDA VEKALET ÜCRETİ, MÜŞTEREKEN VE MÜTESELSİLEN TAHSİL HÜKMÜ BULUNMUYORSA DuraN 0 1,622 13-04-2020, Saat: 22:23
Son Yorum: DuraN
 İLAMDA VEKALET ÜCRETİ, MÜŞTEREKEN VE MÜTESELSİLEN TAHSİL HÜKMÜ YOKSA, EŞİT OLARAK SORUMLUDUR DuraN 0 740 16-03-2020, Saat: 22:24
Son Yorum: DuraN
Asıl Borçlu Hakkında Takip Kesinleşmeden Kefile İcra Emri Gönderilemez DuraN 0 1,276 19-01-2020, Saat: 21:38
Son Yorum: DuraN
Anahtar Kelimeler

Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü icra, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü hukuk, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü haciz, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü satış, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü Kıymet takdiri, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü Hakkında, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü nedir, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü myicra, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü icra takibi, Takip Kesinleşmeden Alınan Kefaletin hükmü araç haczi


Hızlı Menü: