*  Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç-
0
Yorum
916
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
01-01-2020, Saat: 02:44
İlamda yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç ile aynı marka ve model “0” km bir aracın teknik donanımlarını gösteren bilgi, belge ve varsa donanımı gösteren araçlara ait kitapçıkların taraflardan temin edilerek, farkların somut olarak tespiti, üstün ve eksik özelliklerin ve parasal karşılıklarının belirlenmesi; “0” km yeni araçta bulunup da ayıplı araçta bulunmayan aksamın değeri düşülmek suretiyle ayıplı aracın haciz tarihindeki (icra dosyasındaki değer belirleme tarihindeki) değerinin ne olacağı hususunda yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerektiği-


Mahkeme kararının onanmasını mutazammın 29/04/2019 tarihli ve 2018/7029 Esas - 2019/7029 Karar sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkikinin borçlu ... Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklı tarafından borçlular hakkında başlatılan ilamlı takipte, alacaklı takibe konu ilamda “Davaya konu 2008 mode.. vasfındaki otomobilin tüm masrafları ... Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş. bayi... Otomotiv San. Tic. A.Ş. tarafından ayıptan ari (0 km) yenisi ile değiştirilmesine” karar verildiğini, borçlular hakkında başlatılan icra takibinde borçluların 0 km aracın ellerinde olmadığı yönünde icra dosyasına beyanda bulunduklarını dolayısı ile takibin bedele dönüştüğünden ticaret odasından aracın değerinin tespitinin istendiği ancak gelen cevapta aracın 2. el değerinin belirlendiğini kıymet takdiri yaptırılarak aracın değerinin belirlenmesini talep ettiği, mahkemece, davanın kabulü ile takip dosyasındaki kıymet takdirinin iptali ile bahse konu aracın değerinin 230.909,67 TL olduğunun tespitine karar verildiği, kararın temyiz edilmesi üzerine Dairemizce ilamın onandığı görülmektedir.
İİK'nun 24. maddesinin 1, 3, 4 ve 5. fıkralarında, taşınır teslimine dair ilam icra dairesine verilince, icra müdürünün icra emri tebliği ile 7 gün içinde o şeyin teslimini emredeceği, hükmolunan taşınır veya misli borçlu yedinde bulunursa zorla alınıp alacaklıya verileceği, yedinde bulunmazsa ilamda yazılı değerinin alınacağı, vermezse ayrıca icra emrine gerek kalmaksızın haciz yoluyla tahsil olunacağı, taşınır malın değeri ilamda yazılı olmadığı veya ihtilaflı bulunduğu taktirde icra müdürü tarafından haczin yapıldığı tarihteki rayice göre takdir olunacağı belirtildiği gibi hükmolunan taşınırın değerinin borsa ve ticaret odalarından olmayan yerlerde icra müdürü tarafından seçilecek bilirkişiden sorulup alınacak cevaba göre tayin olunacağı belirtildikten sonra maddenin son fıkrasında “ilgililerin bu hususta icra mahkemesine şikayet haklarının olduğu” hükmüne yer verilmiştir.
Son fıkrada yer verilen bu düzenlemenin, icra müdürünün belirlediği taşınırın değerinin taraflarca şikayet konusu edilmesi halinde, icra mahkemesine denetleme yetkisi tanıdığının, bu denetlemenin de icra hakimi tarafından uzman bilirkişiden yardım alınmak suretiyle gerçekleştirebileceğinin kabulü gerekir. Bu kabul karşısında değer belirleme işleminin bizatihi icra müdürüne ait olduğu yönündeki yerleşik uygulama terk edilmiştir.
Somut olayda, mahkemece, ilamda yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç ile aynı marka ve model “0” km bir aracın teknik donanımlarını gösteren bilgi, belge ve varsa donanımı gösteren araçlara ait kitapçıkların taraflardan temin edilerek, farkların somut olarak tespiti, üstün ve eksik özelliklerin ve parasal karşılıklarının belirlenmesi; “0” km yeni araçta bulunup da ayıplı araçta bulunmayan aksamın değeri düşülmek suretiyle ayıplı aracın haciz tarihindeki (icra dosyasındaki değer belirleme tarihindeki) değerinin ne olacağı hususunda yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken hüküm kurmaya elverişli olmayan bilirkişi raporuna itibar edilerek yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsiz olup kararın yukarıdaki nedenlerle bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla borçlunun karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ: Borçlu ... Otom. Servis ve Tic. A.Ş.’nin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 29/04/2019 tarihli, 2018/7029 Esas - 2019/7029 Karar sayılı onama ilamının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 10/09/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.
12. HD. 10.09.2019 T. E : 8927, K: 12272
Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
 Ara Karar ile Hükmedilen Tedbir Nafakasının Devamına Karar Verilse Dahi Karar Kesinleşince DuraN 0 620 15-08-2020, Saat: 11:05
Son Yorum: DuraN
 Kiralananın boşaltılması- Anahtarı teslimi- DuraN 0 604 24-02-2020, Saat: 00:05
Son Yorum: DuraN
Anahtar Kelimeler

Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç-, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- icra, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- hukuk, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- haciz, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- satış, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- Kıymet takdiri, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- Hakkında, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- nedir, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- myicra, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- icra takibi, Taşınır teslimi- Yenisi ile değiştirilmesine karar verilen ayıplı araç- araç haczi


Hızlı Menü: