*  İçtihat Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu
0
Yorum
1120
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
24-01-2020, Saat: 14:16 (Son Düzenleme: 24-01-2020, Saat: 14:19, Düzenleyen: DuraN.)
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
  T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A
  Y A R G I T A Y  İ L A M I
ESAS NO : 2013/2277
KARAR NO : 2013/11622

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İstanbul 23. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 24/12/2012
NUMARASI : 2012/391-2012/222
DAVACI : BORÇLU  :Taner Öztugran
DAVALI : ---

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Armağan Keskin Sarıbaş tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından, İstanbul 12. İcra Müdürlüğü’nün 2012/22413 E. sayılı dosyası ile kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibi başlatıldığı, borçlunun yasal sürede itirazı üzerine icra mahkemesince icra dairesinin yetkisizliğine, dosyanın yetkili Edirne İcra Müdürlüğü'ne gönderilmesine karar verildiği, borçlunun yetkisiz icra dairesinden konulan hacizlerin kaldırılması talebinin icra müdürlüğünce reddi üzerine şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
İİK.nun 168/5. maddesi gereğince borçlu yetki itirazını ödeme emri tebliğinden itibaren 5 gün içerisinde icra mahkemesine bildirir. İcra mahkemesince yetki itirazının kabulüne karar verilmesi ve taraflardan birinin başvurusu üzerine yetkisiz icra müdürlüğünce takip dosyası yetkili icra müdürlüğüne gönderilir. Bu durumda yetkili icra müdürlüğünce borçluya yeniden ödeme emri tebliği gerekir. 
Diğer taraftan İİK’nun 168/2. maddesine göre kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan takipte, ödeme süresi ödeme emrinin tebliğinden itibaren 10 gün olup, 10 günlük ödeme süresi geçmeden haciz yapılamaz.
Bu yasal düzenlemeler ışığında, icra mahkemesince verilen yetkisizlik kararının, yetkisiz icra dairesince borçluya tebliğ edilen ödeme emrinin iptali ve buna bağlı olarak da yetkisiz icra dairesince konulan hacizlerin hükümsüz kaldığı sonucunu doğurduğunun kabulü gerekir. Zira yetkili icra dairesince yeniden ödeme emri tebliği gerekip, alacaklı, tebliğ tarihinden itibaren on günlük ödeme süresinin geçmesinden sonra haciz isteyebilecektir. Bir başka ifade ile yetkili icra dairesince borçluya yeni ödeme emri tebliğ edilmedikçe ve ödeme emrinde belirtilen (10) günlük ödeme süresi geçmedikçe alacaklı tarafça haciz istenemeceği gibi, bu koşullar oluşmadan önce konulan hacizler de geçersizdir. Öte yandan icra mahkemesi kararlarının infaz edilebilmesi için kesinleşmelerini zorunlu kılan yasal bir düzenleme de bulunmamaktadır. Bu durumda yetki itirazının kabulüne karar verilmesi halinde yetkisiz icra dairesince konulan hacizler de hükümsüz kalacağından kaldırılması gerekir.
O halde mahkemece şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ  :Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A
  Y A R G I T A Y  İ L A M I

ESAS NO : 2016/6997
KARAR NO : 2016/9020

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Bor Asliye Hukuk Mahkemesi (İcra Hukuk)
TARİHİ : 03/07/2015
NUMARASI : 2015/22-2015/29
DAVACI : ALACAKLI:  
DAVALI : BORÇLU: 

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Kiraz Koyuncu Ceylan tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte alacaklı icra mahkemesine başvurusunda, borçlunun alacaklı olduğu dosyaya konulan haciz neticesinde tahsil edilen paranın icra dairesinin yetkisizliğine karar verildiği gerekçesiyle ödenmediğini belirterek müdürlük işlemini şikayet konusu etmiş, mahkemece icra veznesindeki paranın alacaklıya ödenmemesi hususunda bir karar verilmediğinden şikayetin kabulüne, 26.06.2015 günlü müdürlük işleminin iptali ile paranın ödenmesine karar verilmiştir.
İİK.nun 168/5. maddesi gereğince borçlu yetki itirazını ödeme emri tebliğinden itibaren 5 gün içerisinde icra mahkemesine bildirir. İcra mahkemesi yetki itirazını doğru bulursa kabulüne karar verir. İtirazın kabulü kararına karşı temyiz süresinin sona erdiği veya onama kararının tebliğ edildiği tarihten başlayarak 10 gün içinde takibin yapıldığı yetkisiz icra dairesine başvurularak dosyanın yetkili icra dairesine gönderilmesinin istenilmesi gerekir. Bunun üzerine yetkili icra dairesinden borçluya yeni bir ödeme emri gönderilir.
Öte yandan İİK’nun 168/2. maddesine göre kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan takipte, ödeme süresi ödeme emrinin tebliğinden itibaren 10 gün olarak belirlenmiştir. Anılan hüküm nedeni ile sözü edilen 10 günlük ödeme süresi geçmeden haciz yapılamaz.
Bu yasal düzenlemeler ışığında, yetkisizlik kararının, yetkisiz icra dairesince borçluya tebliğ edilen ödeme emrinin iptali ve buna bağlı olarak da yetkisiz icra dairesince konulan hacizlerin hükümsüz kaldığı sonucunu doğurduğunun kabulü gerekir. Zira yetkili icra dairesince yeniden ödeme emri tebliği gerekip, alacaklı, tebliğ tarihinden itibaren on günlük ödeme süresinin geçmesinden sonra haciz isteyebilecektir. Bu nedenlerle yetkili icra dairesince tebliğ edilen ödeme emrinde öngörülen on günlük ödeme süresinden önce konulan hacizler geçersizdir. Dolayısıyla yetkisiz icra dairesince konulan haczin, yetki itirazının kabulüne karar verilmesi üzerine kaldırılması gerekir.
Somut olayda, takip borçlusu Servet Işıkbaş'ın alacaklı olduğu Bakıyköy 17. İcra Müdürlüğünün 2013/5605 Esas sayılı takip dosyasındaki dosya alacağına haciz konulmuş ve haczedilen miktar dosyaya yatırılmıştır. Bor Asliye Hukuk (İcra Hukuk) Mahkemesinin 10.06.2015 tarih, 2014/51 Esas ve 2015/24 Karar sayılı kararı ile Bor İcra Müdürlüğünün yetkisizliğine karar verildiğinden, yetkisiz icra müdürlüğünce konulan hacizler hükümsüz olup, haciz sonucu dosyaya yatırılan paranın alacaklıya ödenmesine yasal imkan yoktur.
O halde mahkemece, şikayetin reddi gerekirken kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ  : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28/03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
 İhtiyati Haciz Kararının Kaldırılması Sonrası Hacizlerin Durumu DuraN 0 389 25-12-2020, Saat: 08:58
Son Yorum: DuraN
 Takibin İptali Halinde İhtiyati Haczin Durumu DuraN 0 838 15-12-2020, Saat: 23:49
Son Yorum: DuraN
 YETKİSİZLİK VEYA GÖREVSİZLİK KARARI KESİNLEŞMEDEN DOSYA YETKİLİ VEYA GÖREVLİ YERE GÖNDERİLEMEZ. DuraN 1 1,439 28-06-2020, Saat: 01:06
Son Yorum: DuraN
İcra takibine konu ilam feragatle ortadan kaldırılması halinde icra takibinin durumu DuraN 0 1,501 25-04-2020, Saat: 02:01
Son Yorum: DuraN
 Borca İtiraz Edilmesi ve Borçlunun Haricen Ödeme Yapması Halinde İtirazın Durumu DuraN 0 913 24-02-2020, Saat: 18:16
Son Yorum: DuraN
Anahtar Kelimeler

Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu icra, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu hukuk, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu haciz, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu satış, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu Kıymet takdiri, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu Hakkında, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu nedir, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu myicra, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu icra takibi, Yetkisizlik Kararı Halinde Hacizlerin Durumu araç haczi


Hızlı Menü: