*  Yeni Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi.
0
Yorum
1050
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
24-05-2020, Saat: 00:18 (Son Düzenleme: 24-05-2020, Saat: 00:19, Düzenleyen: DuraN.)
[b]Koronavirüs tedbirleri kapsamında yargılamalarla ilgili süreler, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 Haziran 2020’ye kadar ertelendi. Karar, dava açma, başvuru, şikayet, itiraz ve ihtar gibi süreler, hak düşürücü süreler ve bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreleri kapsıyor. HSK da duruşmaların aynı tarihe kadar ertelendiğini duyurdu.[/b]
"Yargı Alanındaki Hak Kayıplarının Önlenmesi Amacıyla Getirilen Durma Süresinin Uzatılmasına Dair" Cumhurbaşkanı Kararı, 30 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda, “Covid-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasını ve yargı alanında doğabilecek hak kayıplarını önlemek amacıyla; 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen durma süresi, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda öngörülen zorunlu idari başvuru yoluna ilişkin süreler hariç, 1/5/2020 (bu tarih dahil) tarihinden 15/6/2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar (salgın hastalığın yayılma tehlikesinin daha önce ortadan kalkması halinde yeniden değerlendirilmek üzere) uzatılmıştır” denildi.
[b]HANGİ SÜRELER DURDU?[/b]
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikâyet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri gibi bir hakkın kullanımına ilişkin tüm süreler durduruldu.
Öte yandan CMK, HMK, İYUK ve usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflara verilen süreler ile bu kapsamda hâkim tarafından tayin edilen tüm süreler ile alternatif çözüm yöntemleri ve İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler de Cumhurbaşkanı Kararı durduruldu.
Kararda İcra-iflas hukuku dışındaki tüm sürelerin 13 Mart-15 Haziran tarihleri arasında, icra işlerinde ise 22 Mart-15 Haziran tarihleri arasında durdurulduğu belirtildi. Bitimine 15 gün ve daha az olan süreler de 16 Haziran’dan başlamak üzere 15 gün uzayacak.
[b]İCRA SATIŞLARI DA ERTELENDİ[/b]
Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile icra satış işlemleri de 15 Haziran’dan sonra yapılacak. Satış günü belli olan işlemler için de 15 Haziran’dan sonra yeniden satış günü belirlenecek. Ancak satış için ücret ödeyenlerden tekrar ilan parası alınmayacak.
[b]ZAMAN AŞIMI, KORUMA VE İHTİYADİ TEDBİRLER KAPSAM DIŞI[/b]
Öte yandan suç ve ceza, kabahat ve idari yaptırım ile disiplin hapsi ve tazyik hapsi için kanunlarda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile CMK ve HMK’da düzenlenen koruma ve ihtiyati tedbiri tamamlayan süreler yine devam edecek. Yani Karar ile bu süreler durmayacak.
[b]DAVALAR 15 HAZİRAN’A KADAR UZATILDI[/b]
HSK Genel Kurulu tutuklu ve acil işler, dava zaman aşımı yakın işler ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki davaları 15 Haziran'a kadar erteledi. HSK aldığı kararla adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerindeki duruşmaları ertelediğini bildirdi.
[b]BAKAN GÜL: TARİHLERİN ÖNE ÇEKİLMESİ SALGININ SEYRİNE BAĞLI[/b]
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada salgının seyrine bağlı olarak tarihlerin öne çekilebileceğini belirtti. Gül, konuyla ilgili sosyal medya hesabından “Bu tarihlerin öne çekilmesi salgının seyrine bağlı. Tedbiri elden bırakmayalım. Uzağı yakın etmek bizim elimizde” mesajı paylaştı.
Bilindiği gibi koronavirüsün Türkiye’de görülmesiyle beraber yargı alanında önlemler kapsamında hak kayıplarının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştı. Çıkarılan 7226 Sayılı Kanunla, dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve gerekli idari başvuru süreleri 13 Mart 2020'den 30 Nisan 2020'ye kadar durdurulmuştu. İcra ve İflas Kanunu ile icra ve iflas takipleri ise 22 Mart 2020'den 30 Nisan 2020'ye kadar durdurulmuştu.
Kanunda “Salgının devam etmesi halinde Cumhurbaşkanı durma süresini altı ayı geçmemek üzere bir kez uzatabilir ve bu döneme ilişkin kapsamı daraltabilir” hükmü de bulunuyordu.


.pdf   Cumhurbaşkanlığı Kararı.pdf (Dosya Boyutu: 805.34 KB / İndirme Sayısı: 132)

Kaynak : http://iidb.adalet.gov.tr/Home/SayfaDeta...2020123055
Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır


Anahtar Kelimeler

Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi., Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. icra, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. hukuk, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. haciz, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. satış, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. Kıymet takdiri, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. Hakkında, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. nedir, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. myicra, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. icra takibi, Yargı da Süreler 15 Haziran'a Ertelendi. araç haczi


Hızlı Menü: