İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey...
Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Ücretlerinin Niteliği - Baskı Önizleme

+- İcra ve İflas Hukukuna Dair Herşey... (https://www.myicra.com/forum)
+-- Forum: Emsal Kararlar ve İçtihatlar (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Forum: Yargıtay İçtihatları (https://www.myicra.com/forum/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Konu Başlığı: Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Ücretlerinin Niteliği (/showthread.php?tid=1051)



Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Ücretlerinin Niteliği - DuraN - 03-01-2021

9. Hukuk Dairesi         2010/44199 E.  ,  2013/3913 K.
  • "İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili dava dilekçesinde davacının dava şirket işyerinde çalışırken iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, net ücretinin 750,00TL olduğunu, fazla mesai yapıp bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia ederek kıdem tazminatı ile diğer bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili cevap dilekçesinde davacının iş sözleşmesinin işyerinde ve iş saatinde alkol kullandığı gerekçesiyle Yasanın 25/II maddesi gereğince haklı olarak sonlandırıldığını, kıdem ve ihbar tazminatı isteme hakkının bulunmadığını, çalıştığı sürece tüm izin ve fazla çalışma alacaklarının ödendiğini, buna ilişkin hesap pusulasının bulunduğunu, davacının ücretinin 608,40 TL olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı taraf temyiz etmiştir
E)Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının yerinde olmaması nedeni ile reddine,
2-Davacının kıdem ve ihbar tazminatına esas giydirilmiş ücreti konusunda taraflar arasında ihtilaf bulunmaktadır.
Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının kıdem ve ihbar tazminatı hesabına esas ücreti belirlenirken ücrete 61,60 TL asgari geçim indirimi eklenmiş ise de asgari geçim indirimi ücretin bir parçası olmayıp, kaldırılan vergi iadesinin yerine konulan bir ödeme türü olup bunun giydirilmiş ücretine eklenmesi sureti ile hesaplanan kıdem ve ihbar tazminatının hüküm altına alınması hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Yaygın görüş AGİ'nin ücret olarak değerlendirilmeyip, vergi iadesi olması nedeniyle haczedilemeyeceğine ilişkindir. Ancak şahsi fikrim haczedilmezlik hususunun kanunda açıkça yazılması gerektiğidir.