*  Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri
0
Yorum
698
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
05-01-2020, Saat: 23:14
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
(Hukuk Tebligat Bürosu)

Sayı : 42569666-4-5-Bilgi Görüş Dosyası-2013-28797/113713 10/12/2013
Konu : Konsolosluklar Vasıtasıyla
            Tebligat İşlemleri



.…………….CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
                    ..........………BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA


Dışişleri Bakanlığından alınan 03/10/2013 tarihli yazı ile, adlî makamlarımızca Fransa'da ikamet eden Türk vatandaşlarına tebliğ edilmek üzere muhatabın bulunduğu yerdeki Başkonsolosluğumuza gönderilmek yerine sehven Paris Büyükelçiliğimize gönderilen adlî tebligat evrakı sayısında son dönemde ciddi artış görüldüğü, anılan Büyükelçiliğimizce vatandaşlarımıza tebligat yapılamadığı, sehven gelen adlî tebligat evrakının ilgili Başkonsolosluklarımıza iletildiği, bahsekonu sürecin zaman kısıtlaması bulunan tebligat evrakı bakımından vatandaşlarımız aleyhine sonuçlar doğurabildiği, Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız arasında yazışma yoğunluğunu arttırdığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla; tebligat yazılarında, kimi zaman ilgili Başkonsolosluğumuzun adı doğru olarak belirtilse de, adres olarak anılan Büyükelçiliğimizin adresi yazıldığı için evrakın Paris Büyükelçiliğimize gönderildiği, bu nedenle ilgili Başkonsolosluğumuzun adının adresi ile birlikte doğru olarak yazılmasının önem taşıdığı ifade edilmekte; yabancı uyruklu kişiye yapılacak tebligatın ise anılan Büyükelçiliğimiz ya da Başkonsolosluklarımız aracı kılınmaksızın, Bakanlığımız tarafından doğrudan Fransız Adalet Bakanlığına gönderilebileceği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, 7201 sayılı Tebligat Kanununun 25/a maddesinin 1'inci fıkrasında düzenlenen “Yabancı ülkede kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir” hükmü ile, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarına dış temsilciliklerimiz vasıtasıyla tebliğ yapılması imkanı sağlanılmıştır.

Ayrıca, anılan maddenin 6099 sayılı yasa ile eklenen 5'inci fıkrasında ise, "Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir." hükmü öngörülmüş olup, bu sayede adlî mercilerimiz tarafından çıkarılacak bu tür tebligatın Bakanlığımız aracı kılınmaksızın doğrudan Türkiye’nin ilgili dış temsilciliğine gönderilebilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Bu açıdan, tebligat taleplerinin zamanında ve doğru şekilde yerine getirilebilmesi için muhatabın adresine göre yetkili olan Başkonsolosluğa gönderilmesi önem arzetmektedir.

Diğer taraftan, UYAP sistemi üzerinden, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın (yurt dışı) adreslerine ulaşılabilmektedir. Aynı yolla, sözkonusu adreslerin bağlı olduğu yetkili konsoloslukların da öğrenilebilmesi mümkündür.

Başkonsolosluklarımızın adreslerini ve görev alanlarını posta kodunun ilk iki hanesine göre gösteren liste ekte sunulmuş olup,  "http:// www.uhdigm.adalet.gov.tr/ duyuru/temsilcilikler _duyuru.html" linkinden de ulaşılabilmektedir. Anılan listede yer alan posta kodları ile ilgili adresin posta kodu karşılaştırılarak yetkili dış temsilcilik tespit edilebilmektedir.

Ayrıca; ilgili dış temsilciliklerimizin adres ve iletişim bilgilerine "http://www.mfa.gov.tr" sayfasında; sırasıyla Bakanlık/ Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Yapısı/Yurtdışındaki Temsilciliklerimiz sekmeleri takip edilerek ulaşılabilmektedir.

Bu itibarla, emek ve mesai kaybının önlenmesi ile taleplerin gecikmeden yerine getirilebilmesi için adlî mercilerimizin yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarına yönelik olarak tebligat taleplerini, muhatabın adresine göre yetkili olan Başkonsolosluğumuza gönderilmesi konusunda gerekli özen ve dikkati göstermeleri önem taşımaktadır.

Bilgi edinilmesini ve keyfiyetin yargı çevrenizdeki Cumhuriyet Başsavcılıkları, Mahkemeler ile İcra Dairelerine duyurulmasını rica ederim.
Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Yurtdışı Tebligat İşlemleri DuraN 0 802 06-01-2020, Saat: 00:04
Son Yorum: DuraN
Hukuki Alanda Adli Tebligat İşlemleri DuraN 0 728 06-01-2020, Saat: 00:00
Son Yorum: DuraN
Anahtar Kelimeler

Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri icra, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri hukuk, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri haciz, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri satış, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri Kıymet takdiri, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri Hakkında, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri nedir, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri myicra, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri icra takibi, Konsolosluklar Vasıtasıyla Tebligat İşlemleri araç haczi


Hızlı Menü: