*  Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi
0
Yorum
737
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
21-03-2020, Saat: 23:23
[Resim: 20765.jpg]

Coronavirus ve virüsün sebep olduğu etkilere bağlı olarak birçok işyeri geçici olarak faaliyetlerini durdurdu veya idare tarafından faaliyetlerin durdurulmasına karar verildi. Bu da kira sözleşmesine konu işyerlerinde bu süre zarfında kira bedelinin ödenmesinin zorunlu olup olmadığı konusunda birçok tartışmaya gündeme getirdi. Kanaatimce konuyu ifa imkânsızlığı ve kiraya verenin ayıptan sorumluluğu kapsamında değerlendirmek gerekir. Değerlendirmem kısaca şöyledir;



    • TBK m. 301’e göre, kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


    • Kira sözleşmesinde işyeri olarak kiralanan yerlerde kullanma amacı özel olarak belirlenmektedir. Kiraya veren kiralananı, sözleşmede belirlenen amaca uygun olarak teslim etme ve sözleşme süresince bu durumda bulundurma borcu altına girer. İdari kararla işyerlerinin kapatılması veya çalışma koşullarının sınırlandırılması kiraya verenin kiralananı sözleşmede öngörülen amaca uygun şekilde bulundurma borcuna aykırılık teşkil eder. Bu durumun ortaya çıkmasında kiraya verenin kusuru bulunmamaktadır. Kira sözleşmesine konu işyerlerinin kısmen veya tamamen kullanılamamasında, kiraya verenin kusuruna dayanmayan, geçici bir ifa imkânsızlığı veya ayıptan sorumluluk söz konusudur.

    • İdari kararla faaliyetleri geçici olarak durdurulan işyerleri bakımından geçici imkânsızlık veya kiraya verenin ayıptan sorumluluğu hükümlerince kiracının kira bedeli ödeme borcu söz konusu olmaz. Corona virüs kapsamında alınan önlemler ortadan kalkıncaya kadar kiracılar kira bedeli ödemek zorunda değildir. Bu durumun ortaya çıkmasında kusuru olmadığından kiraya veren, kiralananın kullanılamamasından dolayı kiracının uğramış olduğu zararı (kazanç kaybını) tazmin etmek zorunda değildir.


    • Alınan tedbirler kapsamında kiralananın kullanımı tamamen engellenmemekle birlikte kısıtlanmışsa (örneğin restoranın kapalı olmasına rağmen paket servisine devam etmesi veya alışveriş merkezlerindeki mağazaların açık kalacağı sürenin kısıtlanması gibi) kiracı, kira bedelinin indirilmesini isteyebilir (TBK m. 307). Bir işyerinin geliri alınan tedbirlerden dolayı yüzde elli azalmışsa, aynı oranda kira bedelinin de indirilmesi istenebilir.


    • Kira sözleşmesine konu bazı işyerlerinde ise alınan tedbirler kiralananın kullanımını hiçbir şekilde etkilememişse kira bedeli tamamen ödenmek zorundadır. Örneğin corona virüs kapsamında alınan tedbirler eczaneleri, fırınları, marketleri etkilememiştir. Bu gibi yerlerde kira sözleşmesiyle faaliyette bulunanlar kira bedelinin indirilmesini isteyemezler.

[Resim: 0?e=1590019200&v=beta&t=fwT7wOywHSRlcj98...EJOeY8UvcM]Status is online



[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]Doç. Dr. Sezer Çabri[/color]

Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
 COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler DuraN 0 845 23-03-2020, Saat: 21:29
Son Yorum: DuraN
Çağlayan adliyesinde corona virüs alarmı! DuraN 0 660 21-03-2020, Saat: 23:25
Son Yorum: DuraN
Anahtar Kelimeler

Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi icra, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi hukuk, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi haciz, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi satış, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi Kıymet takdiri, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi Hakkında, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi nedir, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi myicra, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi icra takibi, Corona Virüs Kapsamında Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmesine Etkisi araç haczi


Hızlı Menü: