*  Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi
0
Yorum
1354
Okunma
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BU KONUYU DEĞERLENDİR
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi
Konuyu Yazdır
Yönetici
*******
Şuan Çevrimdışı
Administrator
1,249
(Mesajlar)
1,155
(Konular)
16-09-2015
(Kayıt Tarihi)
İcra Müdürü
(Meslek)
(68) Aksaray
(Görev Yeri)
ab93893
(Haberci)
23
(Rep Puanı)

Haberci: ab93893
#1
01-01-2020, Saat: 22:29
5411 SAYILI BANKACILIK KANUNU

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ

MADDE 143 - Bankalar ve Fon dâhil diğer malî kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılması amacıyla, kuruluş ve faaliyet esasları Kurul tarafından belirlenen varlık yönetim şirketleri de kurulabilir. Varlık yönetim şirketleri alacaklarının tahsili ve alacakların ve/veya diğer varlıkların yeniden yapılandırılması kapsamında alacak tahsili amacıyla edindiği gayrimenkul veya sair mal, hak ve varlıkların işletilmesi, kiralanması ve bunlara yatırım yapılması ve yine alacaklarını tahsil etmek amacıyla borçlularına ilâve finansman sağlamak veya sermayelerine iştirak etmek dâhil olmak üzere her türlü faaliyeti gerçekleştirmeye yetkilidir.

Fon kurulacak varlık yönetim şirketlerine sermaye sağlamak suretiyle kurucu ortak veya hissedar olarak katılmaya yetkilidir.

Fonun en az yüzde yirmi hissedar olduğu varlık yönetim şirketleri, Fondan devraldığı alacaklarla ilgili olarak bu Kanunun 132 nci maddesinin sekizinci fıkrası ve 138 inci maddesinin beşinci fıkrasında Fona tanınan hak ve yetkileri kullanır.

Varlık yönetim şirketleri bu kapsamdaki işlemleri nedeniyle doğmuş veya doğması beklenen, ancak miktarı kesin olarak belli olmayan zararlarını karşılamak amacıyla karşılık ayırmak zorundadırlar. Karşılık ayrılacak alacakların nitelikleri ile karşılıklara ilişkin esas ve usûller Kurul tarafından belirlenir. Varlık yönetim şirketlerinin bu fıkra uyarınca ayırdıkları karşılıkların tamamı, ayrıldıkları yılda kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilir.

Bu Kanun kapsamında kurulan varlık yönetim şirketleri ile 4743 sayılı Malî Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 3 üncü maddesinin yedinci fıkrası uyarınca Kurulun çıkarmış olduğu yönetmelik kapsamında kurulan varlık yönetim şirketlerinin yaptıkları işlemler ve bununla ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar, kuruluş işlemleri de dâhil olmak üzere kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre ödenecek damga vergisinden, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ödenecek harçlardan, her ne nam altında olursa olsun tahsil edilecek tutarlar 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu gereği ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergisinden, kaynak kullanımını destekleme fonuna yapılacak kesintilerden ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesi hükmünden istisnadır.

Varlık yönetim şirketi tarafından, bu borçların, taahhütlerin yüklenilmesi veya alacakların, varlıkların devralınması hâlinde, bu borç, taahhüt, alacak ve varlıklarla ilgili olarak, takibi şikayete bağlı suçlar dahil olmak üzere açılmış veya açılacak her türlü ceza davalarında, alacağın devralındığı veya borcun, taahhüdün yüklenildiği tarihten itibaren, suçtan zarar gören olarak, varlık yönetim şirketi kendiliğinden müdahil sıfatını kazanır.

Bu Kanunun yayımı tarihinden önce kurulmuş olan varlık yönetim şirketleri bu Kanun hükümlerine tâbi olarak faaliyetlerini yürütürler.
Yorma kendini, Bırak hayatına eşlik etmek isteyenler seninle gelsin. Charles Bukowski
Konuyu Yazdır



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
 İstisna Süresi Dolan Varlık Şirketlerinin Birleşmesi Halinde Harçtan İstisna DuraN 0 1,590 20-05-2021, Saat: 23:57
Son Yorum: DuraN
 VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİ, "TEMYİZ HARÇ VE GİDERİ"NDEN SORUMLUDUR. DuraN 0 795 15-05-2021, Saat: 10:17
Son Yorum: DuraN
 Türkiye Varlık Fonu Harçtan Muafiyeti Hakkında DuraN 0 1,159 22-01-2020, Saat: 12:23
Son Yorum: DuraN
Varlık Yönetim Şirketlerinin KDV ve Damga Vergisi Muafiyeti Kaya 0 1,029 01-01-2020, Saat: 23:04
Son Yorum: Kaya
Anahtar Kelimeler

Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi icra, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi hukuk, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi haciz, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi satış, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi Kıymet takdiri, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi Hakkında, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi nedir, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi myicra, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi icra takibi, Varlık Yönetim Şirketlerinin Harçtan Muafiyet Süresi araç haczi


Hızlı Menü: